Drahé kameny: investice ano či ne?

Drahé kameny: investice ano či ne?

 

Podobné události, jako současná pandemie koronaviru, mají dopad nejen na výrobu, obchod a služby, ale mění i finanční a investiční trhy.

Nejistota se v různých investičních nástrojích odráží různě. Mezi ty rezistentní patří rozhodně drahé kameny. Proto se dá předpokládat, že nabídek s investičními drahými kameny se objeví celá řada. Mají však svá úskalí.

Již v minulosti si jich lidé vysoce cenili, protože se odlišovaly od běžných hornin a minerálů. Bylo to především pro jejich barvu, čistotu, lom světla, odolnost, vzácnost a lehkou přenositelnost. Nejvíce ceněné byly v minulosti diamant, rubín, safír a smaragd, což s určitými obměnami platí i v současnosti. Minerálů známe více než 6 500 druhů, ale jako drahé kameny se využívá asi 250 z nich.

Co je drahý kámen

Důležité je definovat a charakterizovat pojem drahý kámen. Ten se vyvíjí neustále. V současnosti se za drahý kámen pokládají jak anorganické tak i organické suroviny, například perla, korál, slonovina a další. Nejvíce ceněné jsou drahé kameny přírodní, které dosahují také nejvyšší ceny. U drahých kamenů je významným faktorem, který ovlivňuje cenu, jejich raritnost, tedy vzácnost výskytu v přírodě. Nejznámější komoditou z drahých kamenů je diamant, který je i nejpoužívanějším investičním drahým kamenem. Nicméně existuje relativně velká skupina barevných drahých kamenů, jejichž cena je dokonce vyšší než cena diamantu. Představují zajímavý investiční nástroj, při kterém může investor zajímavým způsobem zhodnotit svou investici. Do této skupiny patří některé rubíny či drahé opály.

Nicméně máme zde skupinu nových drahých kamenů, které byly mnohdy objevené a popsané teprve v nedávné minulosti. Jen v 20. století bylo takových drahých kamenů desítky. Mezi takové drahé kameny patří například elektricky modrý turmalín označován jako Paraíba, červený beryl bixbit, grandidierit, benitoit a další. Investor velmi často nemá dostatek zkušeností, aby byl sám schopen ocenit především pravost a způsob úpravy drahého kamene jako odborník z oblasti drahých kamenů nebo gemolog. Aby investor chránil svou investici má několik možností.

Co obsahuje certifikát

Certifikát osvědčuje kvalitu drahého kamene, aniž by odhadoval jeho cenu. Certifikát by měl jasně uvádět povahu kamene, zda je přírodní nebo syntetický. Obecně by certifikát pro diamanty, ale i ostatní drahé kameny, měl obsahovat informaci o barvě, čistotě a výbrusu. Obsahovat by měl i identifikační údaje, jako jsou hmotnost a rozměry. Další údaje uváděné pro diamanty jsou proporce, identifikační náčrt vnitřních a vnějších charakteristik, detaily kvality symetrie a fluorescenční vlastnosti. Certifikát by měl obsahovat registrační číslo a měl by končit datem vyhotovení a vlastnoručním podpisem hodnotitele. Certifikáty vydávané každou společností mají svůj osobitý design a strukturu. Mezi přední mezinárodní laboratoře, které vystavují certifikáty, patří GIA, HRD, IGI, Gubelin, GRS a některé další. Pravost certifikátu lze standardně ověřit online na webových stránkách jednotlivých laboratoří. Kromě certifikátů z renomovaných mezinárodních laboratoří se kupující může setkat s certifikáty lokální gemologické laboratoře nebo samotného prodejce.


představují garanci jistoty a ztělesnění udržitelnosti hodnoty i v případě ekonomické nestability


Investiční výhody a rizika

Pro investování jsou zajímavé zvláště neosazené kameny, v menší míře šperky. Investor musí počítat s dlouhodobějším investičním horizontem a to minimálně čtyř až šesti let. Nejvíce propracovaná je investiční strategie pro diamant – i ta počítá s možností, že cena diamantů může v dlouhodobějším horizontu stagnovat. Což platí nejen pro diamanty ale i ostatní drahé kameny. Drahé kameny se považují spíše za doplněk majetku, lze je totiž považovat za efektivní formu úschovy majetku na velmi dlouhé období. Považují se za mezinárodní investici, neboť se s nimi obchoduje po celém světě. Výhody investování do drahých kamenů jsou zřejmé: vysoká hodnota v malém množství, neztrácejí na hodnotě, v důsledku vyčerpatelností přírodních zdrojů jejich cena roste, jsou likvidní a relativně snadno obchodovatelné, představují garanci jistoty a ztělesnění udržitelnosti hodnoty i v případě ekonomické nestability, mimořádných událostí, přírodních katastrof. Jsou přenosné na jiné generace a také snadno transportovatelné a uschovatelné. Investice do drahých kamenů nese i určitou formu rizika – jsou totiž méně likvidní než finanční investice, nepřinášejí žádný pravidelný výnos a je třeba je uchovávat na bezpečném místě, což přináší dodatečné náklady. Omezený výskyt v přírodě však bude vždy tlačit cenu drahých kamenů nahoru. Přičemž investor nepotřebuje mít velké znalosti o drahých kamenech, důležité je, aby se zaměřil na drahé kameny s certifikátem renomovaných společností a důvěryhodných obchodníků. To vše je důvodem, proč lze z dlouhodobého hlediska konstatovat, že ceny všech drahých kamenů rostou.

 

Dr. Ján Štubňa, PhD.

 

Foto: Marek Sváta / Argyle Pink Diamonds (Rio Tinto)