Sotheby's nabídne v aukci 55,19 karátový safír

Sotheby's nabídne v aukci 55,19 karátový safír

 

Společnost Sotheby’s nabídne k prodeji v Ženevě 55,19 karátový kašmírový safír. Je to největší klenot svého druhu, který se kdy v aukci objevil.

Tento oválně broušený kámen je zasazen do brože společně s dalším kašmírovým safírem tvaru cushion o velikosti 25,97 karátů. Ty jsou dále obklopeny bílými diamanty tvarů ovál a baguette. Celá brož pochází ze 30 let a původně byla součástí sbírky Maureen Constance Guinessové.

Očekává se, že se nabídky při aukci 11.5.2021 pod názvem Magnificent Jewels and Noble Jewels vyšplhají až ke 3 milionům dolarů. Kašmírové safíry o velikostech nad 30 karátů jsou totiž nesmírně vzácné a 55,19 karátový kašmírový safír nikdy v historii v aukcích nabídnut nebyl. Jde tak o důležitou událost, jak uvedl Benoit Repellin, vedoucí této aukce v Sotheby’s Ženeva a očekává se velký zájem ze strany sběratelů šperků.

V aukci bude dále nabídnut diamantový prsten se 40, 08 karátovým diamantem ve tvaru čtvercový emerald, typ D, IIa o čistotě VVS1. Tento kámen navržený Harry Winstonem pochází z další významné sbírky a jeho odhadní cena je 3,5 milionu dolarů. Dalším kouskem od Harry Winstona bude náhrdelník obsahující 8 diamantů ve tvaru kapky o velikostech od 3,77 do 20,72 karátů a jeho odhadní cena je 2,5 milionu dolarů.

V nabídce budou také další vzácné safíry. Diamantový náhrdelník s odnímatelným přívěskem s cejlonským královsky modrým safírem o velikosti 111,73 ve tvaru cushion. Jeho odhadní cena je 2,5 milionu dolarů.

Foto: THE KASHMIR SAPPHIRE BROOCH (Sotheby's)