Prsten Sakura za 29,3 milionů dolarů

Prsten Sakura za 29,3 milionů dolarů

 

Celosvětově rekordní cena za purple-pink diamant padla v aukčním domě Christie’s dražbou prstenu Sakura.

Tento prsten s bezchybným růžovým diamantem v tvaru cushion a barvě Fancy-vivid-purple-pink byl hvězdou dražby v aukčním domě Christie’s v Hong Kongu na aukci Magnificent Jewels dne 23.5.2021. Prodal se dle odhadu za celkovou cenu 29,3 milionu dolarů, tedy 1,9 milionu za 1 karát. Tento unikát zakoupil soukromý asijský sběratel a stal se nejcennějším klenotem této aukce.

Také celkový prodej aukce přinesl rekord a vyšplhal se k částce 76,8 milionů dolarů, což je nejvyšší součet v rámci aukcí šperků za poslední čtyři roky.

Vickie Sek, předsedkyně oddělení šperků Christie’s Asia Pacific uvedla: Sílící míry prodejů a výjimečné ceny dosažené v aukcích u vysoce kvalitních barevných diamantů a drahokamů odrážejí vzrůstající poptávku na trhu.”

Dalšími zajímavými položkami aukce byl například prsten s diamantem ve tvaru srdce The Sweet Heart, 4,19 karátový barvy Fancy-vivid-pink, který se vydražil za 6,6 milionů dolarů, teda za 1,6 milionu dolarů za karát. Dále 50,05 karátový diamantový náhrdelník prodaný za 2,7 milionu dolarů, čtvercový diamantový prsten o velikosti 31,17 karátů barvy Fancy-vivid-yellow, čistoty VS2 prodaný za 2,2 milionu dolarů a diamantový náhrdelník značky Cartier s pěti kolumbijskými smaragdy o celkové hmotnosti 16,43 karátů prodaný za 2,1 milionu dolarů.

Celkově bylo prodáno 82% nabízených položek.

Foto: Diamantový prsten Sakura (Christie's)