Objeven diamant nevyčíslitelné hodnoty

Objeven diamant nevyčíslitelné hodnoty

 

Alrosa získala neobvyklý kousek. Uvnitř diamantu je ukryt menší. Vnější kámen váží 0,62 karátů a v jeho vzduchové kapse se volně pohybuje diamant o velikosti 0,02 karátů. Tento diamant je zatím jediný svého druhu na světe a díky tomu se bude jeho cena určovat velice těžce.

Tento diamant připomíná figurku tradiční ruské matrjošky a podle toho byl také pojmenován. Podle odhadů může být tento diamant 800 milionů let starý. “Pokud víme, v celé historii těžby diamantů nebylo zaznamenáno nic podobného,” uvedl Oleg Kovalchuk.


v celé historii těžby diamantů nebylo zaznamenáno nic podobného


Nejzajímavější by pro nás bylo zjistit, jak se vytvořil vzdušný prostor mezi vnitřními a vnějšími diamanty. Podle první verze by se mohl plášťový minerál zachytit o diamant během jeho růstu a později by došlo k rozpuštění na zemském povrchu. Avšak podle druhé verze se uvnitř diamantu nejspíše vytvořila vrstva porézní polykrystalické diamantové látky kvůli ultrarychému růstu a agresivnější procesy pláště ji následně rozpustily. Vzhledem k přítomnosti rozpuštěné zóny se jeden diamant začal volně pohybovat uvnitř druhého na principu matrjošky.

 

Foto: Alrosa.ru