Historicky poslední Argyle Tender přinesl rekordní ceny

Historicky poslední Argyle Tender přinesl rekordní ceny

 

Společnost Rio Tinto vlastnící důl Argyle v západní Austrálii pořádala v letošním roce svůj poslední Argyle Tender. Nám už dobře známou uzavřenou aukci těch nejlepších diamantů vytěžených vždy v předešlém roce. A jak se dalo očekávat, byly výsledné ceny této závěrečné akce rekordní.

Letošní doslova historická kolekce růžových a červených diamantů v celkovém počtu 70 kusů byla nazvána The Journey Beyond. Společnost Rio Tinto po aukci poznamenala, že “Tender Argyle Pink Diamonds 2021 přinesl cenové rekordy napříč jednotlivými kameny celé kolekce a diamanty byly celosvětově doslova zuřivě prohlíženy jak osobně, tak virtuálně.”

Celkem 19 zájemců z 9 zemí světa nakonec získalo své unikáty. Australský klenotník Calleija vydražil hned několik kamenů včetně Eclipse, 3,47 karátového Fancy-intense-pink diamantu a Argyle Bohème, vybroušeného do tvaru radiantu o velikosti 1,01 karátů v barvě Fancy-red.

Další již pravidelný dražitel ze Singapuru vydražil Argyle Stella, čtvercový radiant o velikosti 1,79 karátů v barvě Fancy-vivid-purplish-pink a Argyle Solaris, radiant o velikosti 2,05 karátů v barvě Fancy-intense-pink. Argyle Lumiere, čtvercový radiant o velikosti 2,03 karátů v barvě Fancy-deep-pink putuje za vlastníkem do Spojených států amerických.

Krom Argyle Tender, zaměřeného na růžové a červené diamanty, získala společnost Rio Tinto také prodejní rekord u kolekce 41 modrých a fialových diamantů z dolu Argyle nazvaných jako Once in a Blue Moon Tender. Hongkongský obchodník specializující se na Fancy barevné diamanty zakoupil jako jediný kupec celou kolekci (celý lot) o velikosti 24,88 karátů. Tento lot získal kupec podáním historicky nejvyšší celosvětové nabídky. Zároveň tento kupec získal ještě dalších 9 lotů růžových diamantů.

Harsh Maheshwari, výkonný ředitel uvedl: “Nemyslím si, že to někdy v historii bylo tak soutěživé, tak nervy drásající z hlediska toho, jak velká byla konkurenceschopnost dražitelů, jaké nabídky byly podávány a jaké emoce tento historicky poslední tender vyvolal. Každý cítil, že jde o vůbec poslední příležitost získat a vlastnit některý z těchto dokonalých tendrových kamenů. Je velmi vzácné, aby bylo v Argyle Tender tolik úspěšných zájemců. Běžně bývala úspěšná přibližně polovina výsledného počtu ze závěrečného ročníku. “Tento počet pouze ukazuje, jak variabilní ceny to musely být a že unikáty putují ke klenotníkům do celého světa.”

 

Některé z jedinečných kamenů ze starších ročníků Argyle Tender si můžete prohlédnout na naší současné výstavě zde.

 

Autor: Marek Sváta, Nobless Czech

Foto: Argyle Tender 2015 (Nobless Czech)