důl produkující 95% světové nabídky růžových diamantů se zavírá

důl produkující 95% světové nabídky růžových diamantů se zavírá

 

Blíží se ukončení dolu Argyle, 

které jsme avizovali již v minulém roce. Důl se navždy uzavře a ceny růžových diamantů podle předpovědí prudce porostou. Důvod je jednoduchý, tento důl patřící společnosti RIO Tinto produkoval 95% veškerých růžových diamantů na světě. Pravděpodobně tak budou růžové diamanty do budoucna co do vzácnosti něco, jako Fabergého vejce mezi šperky, symbolem života a bohatství.

A co je důvod uzavření dolu? 

  1. Prostý fakt, že úžasné růžové diamanty došly.
  2. Hloubka dolu už došla do fáze, kdy nelze pokračovat v těžbě.

Vezměme to tedy od začátku. Tento úžasný důl začal svou historii tak, že skupina geologů v 70. letech narazila na kámen v oblasti Kimberley v západní Austrálii. Těžba byla zahájena v roce 1983 a od té doby produkoval tento důl 95% světové zásoby vzácných diamantů. Škála barev těchto drahých kamenů začínala od růžové přes purpurovou až po fialovou. Některá zabarvení jsou způsobena stopovými prvky jako je dusík (žlutá barva), bór (modrá barva), ale u růžových diamantů žádné stopové prvky nalezeny nebyly. Vědci se proto domnívají, že růžový odstín pochází z narušení krystalické mřížky intenzivním působením tlaku a tepla.

Růžové kameny představují 0,01% z celkové produkce dolu Argyle, přičemž důl za dobu své těžby vyprodukoval neuvěřitelných 865 milionů karátů surových diamantů. Jen v roce 2019 bylo zaměstnáno v dole 373 lidí a bylo vytěženo 12,9 milonů karátů.

A jakou barvu tedy mají zbylé drahé drahokamy z tohoto dolu? Většina je hnědých, z čehož pouze 5% je diamantové kvality. A přestože i tak malé množství růžových diamantů je nepředstavitelně cenné, rozhodla se těžařská společnost Rio Tinto důl uzavřít, neboť těžba došla do takové hloubky, že další pokračování v těžbě by bylo nákladnější než samotný zisk z růžových diamantů. “Náklady na vrtání rostou a zisky z vyrobených diamantů nestačí k pokrytí provozních nákladů” uvedla na webu dceřinná společnost Argyle Diamond Investments. Dostatek rezerv na těžbu měla společnost pouze do konce tohoto roku.

Ve chvíli, kdy Argyle zavře, sníží se produkce diamantů společnosti Rio Tinto o 75% z celkové produkce, nicméně jeho tržby poklesnou pravděpodobně o pouhá 2% vzhledem k faktu, že diamanty tvoří pouze malou část podnikatelského portfolia tohoto giganta.

Vyřazení dolu z provozu a zahájení rehabilitačních prací bude odhadem trvat celých 5 let. Poté budou i nadále probíhat rehabilitační práce a monitorování.

Důsledky tohoto kroku na sebe jistě nenechají dlouho čekat a ceny diamantů celosvětově zaznamenají výrazné změny. Majitelka společnosti Kimberley Fine Diamonds, Frauke Bolten-Boshammer, jež má sídlo 200km severně od dolu, uvedla již v červenci tohoto roku pro agenturu Bloomberg, že ceny růžových diamantů se za posledních 10 let zčtyřnásobily. Historička šperků Vivienne Becker uvedla pro web news.com, že růžové diamanty budou v dalším desetiletí významem podobné Fabergého vejci. Výkonný ředitel společnosti Rio Tinto pro provoz, měď a diamanty, Sinead Kaufman, sdělil, že za posledních 20 let hodnota “Argyle Pinks” vzrostla pětinásobně.

Poptávka po růžových diamantech Argyle zkrátka stále pokračuje. Vzácnost, jedinečnost a velmi omezená nabídka vedly k silnému zhodnocení diamantů, které jsme mohli v uplynulých letech pozorovat, a které nejen nekončí, naopak bude pravděpodobně ještě strměji pokračovat.

Poslední růžové diamanty se právě tento měsíc prodávají odborníkům po celém světě formou známého “rough tender”. Takzvaný “Specials tender”  pak nabídne diamanty o velikostí více než 10,8 karátů. Celkový počet 28.399 karátů surových diamantů bude nabídnutou před 9. listopadem online formou v celosvětových diamantových centrech v Antverpách a izraelském Tel Avivu.

Nabídka bude zahrnovat slavné barevné diamanty spolu s obrovským 26 karátovým bílým diamantem a 75,5 karátovým Fancy Yellow diamantem nazvaným “Diavik Helios” z dolu Diavik patřící právě společnosti Rio Tinto.

Samostatný tender nabídne růžové, fialové a modré diamanty sběratelům a klenotníkům včetně 2,24 karátového Vivid purplish/pink diamantu.

 

Autor: Marek Sváta, Nobless Czech

Foto: Nobless Czech