Dojde k raketovému nárůstu hodnoty diamantů Argyle? Co se stane s trhem luxusních šperků až dojdou zásoby?

Dojde k raketovému nárůstu hodnoty diamantů Argyle? Co se stane s trhem luxusních šperků až dojdou zásoby?

 

Očekává se, že cena vzácných růžových diamantů prudce stoupne, protože primární světový zdroj – důl Argyle v Západní Austrálii brzy skončí. Znamená to, že se průměrné ceny těchto diamantů zvýší až desetinásobně?

Uzavření dolu obvykle nevyvolává takové vzrušení mezi milovníky šperků – jenže tentokrát jde o důl Argyle, který patří společnosti Rio Tinto. Tento důl se nachází v oblasti Kimberley v Západní Austrálii a dominuje trhu s růžovými diamanty už zhruba 40 let. Zároveň produkuje 90 % růžových diamantů z celosvětové nabídky. Definitivní uzavření dolu se očekává do konce letošního roku, což ovlivní investory, sběratele a kupce kvalitních šperků.

 

Investoři kupují růžové nebo červené diamanty za účelem jejich dalšího prodeje a doposud byli odměňováni vyššími zisky než akciové trhy. To se promítá do výnosu přes 10 % každý rok, nebo dokonce 500 % za posledních 20 let.

 

Na druhou stranu, sběratelé neradi rozdělují na více částí barevné diamanty, které jsou velice vzácné, a to především výjimečné velikosti a kvality, za které platí mimořádně vysoké ceny. Například Pink Star – 59,6 karátový diamant s fancy intenzivní růžovou barvou – nyní CTF Pink Star, byl prodaný za 68,7 milionů dolarů hongkongskému konglomerátu Chow Tai Fook v roce 2017.

 

Nehledě na původ, růžové diamanty jsou stále oblíbenou volbou mezi milovníky šperků. Růžové diamantové šperky od společností Graff, Harry Winston a Ronald Abram jsou stále horlivě vyhledávány rok co rok. I se skoro nulovou těžbou dolu Argyle, poptávky a ceny nevykazují žádné známky poklesu. 

 

Každý rok společnost Rio Tinto pořádá vysoce tajný tender, v kterém otevírá zapečetěné nabídky od vybraných kupujících. Argyle Tender 2019 obsahoval růžové a červené drahokamy, celkem 6 diamantů o velikostech mezi 1,07 až 2,01 karátů. Takové velikosti se zdají být směšně malé oproti bílým diamantům, ale u barevných diamantů je to skvělý výběr. 

 

Jelikož je odjakživa pravdou, že lidé chtějí to, co nemohou jen tak získat, může dojít k výraznému vzestupu poptávky, až dojde ke snížení nabídky růžových diamantů Argyle. Harsh Maheshwari, ředitel společnosti Kunming Diamonds, poznamenal, že už od druhé poloviny roku 2019 hlásilo velké množství klenotníků mnoho poptávek na růžové diamanty Argyle.

 

„Od začátku února byl celosvětový diamantový průmysl nepříznivě ovlivněn,“ poznamenal. „Avšak s blížícím se uzavřením dolu Argyle a vzácností tak krásných drahokamů, byly diamanty Argyle izolovány v tomto prostředí.“ V současné ekonomické situaci to není vůbec malá záležitost. Maheshwari spekuluje, že v těchto ekonomicky nestabilních časech mohou investoři hledat alternativy k akciovému trhu.

 

Hongkongská společnost Kunming Diamonds byla úspěšná v pořízení historické sbírky představující 64 šarží pečlivě vybraných růžových diamantů Argyle v tom nejvzácnějším spektru, nazvaném The Everlastings Collection. Dva z tzv. „hero“ drahokamů z posledního tenderu, 1,75 karátový fancy červený diamant Argyle Enigma a Argyle Verity - 1,37 karátový  fancy sytý purpurově-růžový diamant, získala společnost Blue Star & Kiven Diamonds.


"není pochyb o tom, že poptávka vzroste"


Ron Kiven řekl: „S blížícím se uzavřením dolu Argyle a skutečností, že více než 90 % růžových diamantů z celého světa pochází z tohoto dolu, není pochyb o tom, že poptávka vzroste, protože lidé budou chtít nakupovat dále drahokamy, ale dodávka z dolu už bude nulová.“ Poznamenává, že vždy bylo obtížné uspokojit poptávku, i když byl důl produkčně aktivní.

 

Jak Kiven, tak Maheswari uvádějí příchod koronaviru a výslednou ekonomickou nejistotu v souvislosti s tím, jaké částky mohou spotřebitelé očekávat v tuto chvíli a jakou návratnost mohou očekávat investoři. Zachová se trajektorie cen růžových diamantů směrem nahoru? „Nemám křišťálovou kouli a současná světová situace je jedinečná,“ říká Kiven. „Ale pokud se podíváme na rychlost růstu cen za posledních 10 let, byla by to velmi výkonná investice“, dodal Kiven.

 

Dalších 10 % růžových diamantů pochází z Kanady, Botswany, Brazílie, Jižní Afriky, Tanzanie a Ruska, ale jsou to právě diamanty Argyle, které jsou ty prémiové. Jediným dalším dodavatelem růžových diamantů s vysokým mezinárodním profilem je ruská společnost Alrosa, která vydělává na popularitě kolem svého fancy sytého purpurově-růžového diamantu Spirit of the Rose, 14,83 karátový trhák, který má potencionální hodnotu větší než 60 milionů dolarů.

 

Alrosa by ráda vzala volné místo na trhu, které vznikne po „odchodu“ dolu Argyle. Společnost tvrdí, že dva ze svých dolů v Rusku těží barevné diamanty a mohou potencionálně uspokojit až 30 % tržní poptávky. 

 

Poslední slovo by však mělo zaznít od Maheshwariho: „Vlastnosti růžových diamantů Argyle jsou nesrovnatelné.“

 

Foto: Ronald Abram