Ceny diamantů Argyle po uzavření dolu lámou rekordy

Ceny diamantů Argyle po uzavření dolu lámou rekordy

 

Jak se očekávalo, ceny diamantů Argyle po uzavření dolu rostou. Skutečné cenové nabídky podané během letošního Argyle Tender však nečekal nikdo.

Argyle Tender 2020 nabídl k prodeji 62 růžových, červených, modrých a fialových kamenů o celkové velikosti 57,23 karátů. Z důvodu omezení spojených s cestováním z důvodu pandemie koronaviru byly kameny účastníkům prodeje nabídnuty pomocí živého přenosu.

Nejvíce vzácných kamenů se podařilo získat společnosti Kunming Diamonds z Hongkongu. Ta si odnesla i prestižní Argyle Eternity, 2,24 karátový Fancy-vivid-purplish-pink diamant, který patří mezi nejvzácnější Fancy-Vivid diamant za celou 37 letou historii tohoto australského dolu. Jak uvedl Harsh Maheshwari, výkonný ředitel společnosti, “Letošní nabídka ve srovnání s předchozími lety neměla srovnání, byla jedinečná - proto jsme také museli agresivně dražit, abychom diamanty získali.”

Společnost Rio Tinto sice nezveřejnila konečné ceny diamantů, ale můžeme prozradit, že další laťka byla překonána také při dražbě oválného, 0,7 karátového Fancy-dark-violet-grey diamantu. Stal se tak nejcennějším kamenem své barvy vytěženým v dole Argyle.

A jak zní oficiální stanovisko společnosti Rio Tinto vlastnící důl Argyle?

Hodnota diamantů z dolu Argyle se za dobu jeho těžby zvýšila o více než 500%, což překonalo absolutně všechny hlavní akciové trhy.  


Jejich cena rostla již v průběhu tohoto roku a bude nadále narůstat, protože nabídka se snižuje.


Vzhledem k tomu, že příští rok bude posledním rokem konání Argyle Tender, podala společnost Leibish & Co. nabídky na veškeré nabízené kameny. Odhad Shmulik Polnauera, výkonného ředitele společnosti Leibish & Co., izraelského obchodníka s barevnými diamanty, byl nárust cen o 15% oproti roku 2019. Proto podali nabídky vždy minimálně o 20% vyšší oproti loňským prodejním cenám. Chtěli tak získat tyto vzácné kusy do doby, než se stanou příliš vzácnými a cenově téměř nedostupnými. Přesto získala tato společnost pouze 16 nabízených kamenů.

Rio Tinto prodala zároveň 12 sad miniaturních barevných diamantů o celkové velikosti 13,90 karátů, tzv. Petite Suites.

"Jsme potěšeni výsledky Argyle Pink Diamonds Tender roku 2020, které svědčí o jedinečném obsahu rudy v dolu Argyle a jeho místě v historii nejslavnějších diamantů na světě," řekl Patrick Coppens, generální ředitel prodeje a marketingu společnosti Rio Tinto.

Pokud již nyní došlo k tak razantnímu skokovému navýšení cen, můžeme se jen dohadovat, jaký růst cen přinese poslední Argyle Tender příští rok, který nabídne kameny z poslední fáze těžby.

Autor: Marek Sváta, Nobless Czech