Alrosa nabídne k prodeji 232 karátový nebroušený diamant

Alrosa nabídne k prodeji 232 karátový nebroušený diamant

 

V druhé polovině tohoto měsíce nabídne společnost Alrosa k prodeji formou dražby 242,31 karátový neopracovaný diamant. Jde o jeden z největších drahých kamenů, které tato ruská těžařská společnost v uplynulém desetiletí objevila. Vyvolávací cena bude více než dva miliony dolarů.

Dražba se bude konat 22.března 2021 ku příležitosti sté dražby velkých diamantů. Tato dražba je o to vzácnější vzhledem k faktu, že surové kameny takové velikosti, z nichž lze vybrousit 100 karátový broušený diamant, jsou dle zákonů v Rusku  umožněny prvořadě ke koupi státu na výzkum a nelze je tedy běžně veřejně prodávat či dražit.

Přestože je možné takto uvést na trh menší neopracované diamanty, dává běžně společnost Alrosa dle slov Evgeny Agureeva, vedoucího prodeje, přednost vlastnímu broušení a leštění. I tímto je tedy tato aukce unikátní.

Prohlédnout si dražené kousky bude možné v prostorách společnosti Alrosa v Dubaji od 14. do 21. března. K prohlédnutí budou také další hrubé diamanty o velikostech 190,74 karátů, 136,21 karátů a několik dalších kamenů nad 10,8 karátů.

 

Foto: 242 karátový neopracovaný diamant (Alrosa)