101 karátový diamant prodán za 12 milionů dolarů v kryptoměně

101 karátový diamant prodán za 12 milionů dolarů v kryptoměně

 

Dne 9. června 2021 nabídla aukční síň Sotheby’s Hong Kong ve veřejné aukci k prodeji vnitřně dokanale čistý diamant barvy D s názvem The Key 10138. Tento diamant pochází od společnosti Diacore a je druhým největším diamantem tvaru kapky, který se kdy objevil ve veřejné aukci.

Zároveň to bylo poprvé, kdy společnost Sotheby’s umožnila dražitelům podávat nabídky také v podobě kryptoměn a to konkrétně pro bitcoin a ethereum. Která forma platby byla nakonec použita zveřejněno nebylo.

Odhadní cena byla stanovena na 10 až 15 milionů dolarů, čili 303 až 455 bitcoinů. Konečná cena 12,3 milionů dolarů by tak tedy odpovídala hodnotě 366 bitcoinů nebo 5818 etherea.

Zajímavostí byla vysoká účast mezinárodních sběratelů včetně nových klientů, kteří se běžně mezi kupujícími nevyskytují. Je tedy pravděpodobné, že umožnění platit kryptoměnami přilákalo modernější a mladší klientelu z digitálního světa.

Společnost Sotheby’s je výsledkem nadšena a místopředseda aukčního domu v Hongkongu uvedl, že jsme svědky historického okamžiku, kdy je jeden z nejstarších a nejvzácnějších pokladů naší země zakoupen pomocí nejmodernější a nejnovější univerzální měny.

 

Foto: The Key 10138 (Sotheby’s)